Menu Close

Επιλογή πακέτου Hosting – Κατασκευή ιστοσελίδας #3

Επιλογή πακέτου Hosting - Κατασκευή ιστοσελίδας #3

Γιατί χρειάζομαι ένα πακέτο Hosting;

Η επιλογή πακέτου Hosting για την ιστοσελίδας σας είναι πολύ σημαντική. Είναι το τρίτο και τελευταίο (από τα αρχικά βήματα) που πρέπει να γίνει και καθορίζει πολλές παραμέτρους της επιτυχίας -ή όχι- της ιστοσελίδας σας. Το SEO (Search engine optimization) είναι άρικτα δεμένο με το πακέτο Hosting που θα επιλέξετε.

Το πακέτο Hosting στην πράξη είναι το “μέσο” με το οποίο, η ιστοσελίδας σας (site ή eShop) εκπέμπει το περιεχόμενό της στο internet. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμη από τους επισκέπτες της. Ποιά είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το πακέτο Hosting που θα επιλέξετε;

 1. Θα πρέπει να έχει γρήγορο DNS server. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης πληκτρολογήσει στον browser του το domain σας (π.χ. www.todomainmoy.gr) ή θα πατήσει κάποιο link από οποιαδήποτε άλλη σελίδα (π.χ. μηχανή αναζήτησης) προς αυτό, ο DNS server θα οδηγήσει γρήγορα στο πακέτο Hosting που θα έχετε επιλέξει. Έτσι θα φτάσει στον browser του επικέπτη το περιεχόμενο της σελίδας που έχει επιλέξει άμεσα ή έστω πολύ γρήγορα.

  Ασφαλώς θα έχετε παρατηρήσει, ότι ορισμένες σελίδες (κυρίως γνωστών ειδησεογραφικών site ή μεγάλων eShops) σας φέρνουν το περιεχόμενο των σελίδων τους σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Σε αυτό το στάδιο δεν έχει σημασία σε πόσο χρόνο θα φορτώσει ολόκληρo το περiεχόμενο μίας σελίδας (καθώς αυτό επηρρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα σύνδεσής του στο internet αλλά και τις δυνατότητες του υπολογιστή σας). Μας ενδιαφέρει πόσο γρήγορη είναι η αντίδραση απάντησης για να αρχίσει να φορτώνει η σελίδα. Πολλές φορές πατάμε επάνω σε ένα link, περνάει λίγος χρόνος και ύστερα αρχίζει να φορτώνει η σελίδα.

 2. Θα πρέπει να είναι γρήγορο. Εδώ αναφερόμαστε στο πόσο γρήγορα κατεβαίνει το περιεχόμενο της κάθε σελίδας του site σας. Οι σελίδες σας περιέχουν κείμενα, φωτογραφίες (απλές, banners, galleries), icons, videos, χάρτες και ενδεχομένως πολλά άλλα στοιχεία. Όλα αυτά καθώς και ο κώδικας που διαμορφώνει την τελική εικόνα κάθε σελίδας σας βρίσκονται αποθηκευμένα στον Server του Hosting πακέτου που έχετε επιλέξει. Η ταχύτητα με την οποία ο Server, “σερβίρει” όλο αυτό το περιεχόμενο είναι υψηλής σημασίας, τόσο για την εμπειρία του επισκέπτη όσο και το SEO του site σας.

  Κανείς δεν θέλει να περιμένει να φορτώσει μία αργή σελίδα. Επίσης κανείς δεν μπορεί να περιμένει όταν βλέπει μία σελίδα από το κινητό του, εκεί η αναμονή είναι πιο “εκνευριστική”. Ο χρόνος που έχετε είναι το περισσότερο 2 δευτερόλεπτα πριν φύγει (ίσως για πάντα από τη σελίδα σας και τα προϊόντα-υπηρεσίες σας). Μην ξεχνάτε ότι μαζί με τον χρόνο φόρτωσης της σελίδας σας, έχετε κάτι παραπάνω από 4 δευτερόλεπτα για να τραβήξετε το ενδιαφέρον του επισκέπτη στο περιεχόμενο του site σας. Το να ξοδέψετε τον μισό χρόνο στο φόρτωμα, είναι πρακτικά χαμένος χρόνος (και χρήμα).

 3.  Θα πρέπει να έχει χώρο. Όπως και στον υπολογιστή μας, έτσι και στον Server του πακέτου Hosting που θα διαλέξουμε, όλα τα αρχεία του site μας καταλαμβάνουν χώρο. Εκτός όμως από τον χώρο που καταλαμβάνουν τα κείμενά μας, οι φωτογραφίες, τα βίντεο κ.λπ., υπάρχουν πλήθος από άλλα αρχεία τα οποία αφορούν την πλατφόρμα υλοποίησης που θα χρησιμοποιήσετε (για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο μας, Κατασκευή ιστοσελίδας #1 – Επιλογή πλατφόρμας WordPress). Η πλατφόρμα υλοποίησης καταλαμβάνει πολύυυ χώρο.

  Για μία απλή ιστοσελίδα χωρίς απαιτήσεις (π.χ. με έως 10 σελίδες) περίπου 5GB χωρητικότητας είναι αρκετή. Εάν όμως έχετε αρκετές απαιτήσεις (και πολύ σωστά, τις έχετε για σωστά αποτελέσματα), για μελλοντική ανάπτυξη με προσθήκη νέων σελίδων, προσθήκη blog posts, προσθήκη φωτογραφιών κ.λπ., τότε το πακέτο σας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης χαρητικότητας.

  Εάν το site σας θα είναι ειδησεογραφικό, τότε οι απαιτήσεις θα ανέβουν εκθετικά ενώ σε ένα μεσαίο eShop θα απογειωθούν. Για να μην έχετε λοιπόν προβλήματα το Web Hosting πακέτο σας…

 4. Θα πρέπει να είναι επεκτάσιμο. Επεκτάσιμο τόσο σε χώρο όσο κα σε πόρους. Εκτός από τη χωρητικότητα θα πρέπει νας σας ενδιαφέρει και η δύναμη του Server που εξυπηρετεί το πακέτο Hosting σας. Σας ενδιαφέρει πόσους επεξεργαστές διαθέτει στο πακέτο σας ο Server καθώς και μνήμη που διαθέτει. Και οι δύο αυτοί παράγοντες, είναι βασικοί για την ταχύτητα απόκρισης του site σας.
     
 5. Θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο Web hosting. Στο σημείο αυτό τα πράγματα γίνονται λίγο πολύπλοκα. Βλέποντας το παρακάτο info-graphic θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι Hosting. Οι απαιτήσεις του site σας καθορίζουν τον τύπο που τελικά θα επιλέξετε.
  Για την πλειοψηφία των λεγόμενων “μικρών” site, αρκεί ένα πακέτο
  Shared Hosting. Στο Shared hosting το site σας, φιλοξενείται σε έναν Server οποίος φιλοξενεί ταυτόχρονα πολλά άλλα sites.
  Για πιο απαιτητικά sites, προτίνεται ένας
  Semi dedicated Server. Ένας τέτοιος Server έξυπηρετεί λιγότερα sites και έχει ισχυρά τεχικά χαρακτηριστικά με πολλούς επεξεργαστές και πολύ μνήμη, ώστε να προσφέρει υψηλές ταχύτητες.
  Τέλος ένας Dedicated Server, απευθύνεται σε πολύ απαιτητικά sites. Εδώ μιλάμε για Server ο οποίος μπορεί να εξυπηρετεί ακόμη και μόνο ένα site και σε συνεργασία με Cloud hosting απογειώνει τις επιδόσεις του site. Επίσης παρέχει απεριόριστες ρυθμίσεις για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε τέτοια Hosting πακέτα εξυπηρετούνται όλα τα μεγάλα sites ανά τον κόσμο.
  Τι είδους πακέτο hosting να διαλέξω;
  Τα παραπάνω είναι κυρίως τεχνικά και μάλλον σας δημιουργούν παρά σας λύνουν απορίες. Είναι όμως μία καλή αφετηρία ώστε να καταλάβετε πως θα καλυφθούν οι δικές σας απαιτήσεις και πως θα πρέπει να χειριστείτε μία συζήτηση επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο, με την εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας σας.
     
 6. Θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί τα email σας.
  Όταν θα έχετε πλέον ένα δικό σας site, δεν μπορεί να έχετε ως email επικοινωνίας το otinanai@gmail.com. Το email σας θα πρέπει να είναι ¨εταιρικό”. Να έχει ώς κατάληξη το δικό σας domain (περισσότερες πληροφορίες για τα domain emails μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://aska.gr/blog/kataskevi-istoselidon/kataskevi-istoselidas-2-epilogi-kai-kataxorisi-domain-name/. Φυσικά θα πρέπει να μπορείτε να έχετε παραπάνω από ένα, π.χ. info@todomainsas.gr, sales@todomainsas.gr, support@todomainsas.gr κ.λπ.. 
     
 7. Εάν τελικά αποφασίσετε να φτιάξετε το site σας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα WordPress (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://aska.gr/blog/kataskevi-istoselidon/kataskevi-istoselidas-1-epilogi-platformas-wordpress/, καλό θα είναι να διαλέξετε ένα πακέτο το οποίο να είναι παραμετροποιημένο ειδικά για αυτή την πλατφόρμα. Τέτοια πακέτα υπάρχουν αρκετά στην αγορά και είναι εύκολο να επιλέξετε. Εμείς προτείνουμε να εμπιστευτείτε την πρόταση της εταιρείας που θα αναλάβει να κατασκευάσει το site σας. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε το ψάξιμο αλλά και την εκμάθηση γνώσεων και όρων που θα σας περισσότερο θα σας μπερδέψει και τελικά θα ξοδέψει πολύ από τον χρόνο σας που θα πρέπει να είναι προσηλωμένος στο περιεχόμενο που θα έχει η ιστοσέλιδα σας (site).todomain

Η ASKA στα πλαίσια κατασκευής ιστοσελίδων (sites και eShops) αναλαμβάνει να σας κατευθύνει προς την επιλογή του κατάλληλου πακέτο Web Hosting.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ;

Με αυτό άρθρο καλύψαμε τα 3 στάδια πριν την υλοποίηση της ιστοσελίδας σας.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Σε επόμενα άρθρα μας, θα καλύψουμε τα στάδια της τελικής υλοποίησης.

Editor: Σπύρος Κατσαντώνης

Σπύρος Κατσαντώνης
ASKA – Digital Services

Διαβάστε για την υπηρεσία Κατασκευή ιστοσελίδων της ASKA.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μας

BLOG - Τα νέα μας

Κατασκευή eShop B2C - humanomykonos.com
spkmm

Κατασκευή eShop B2C – humanomykonos.com

Κατασκευή eShop B2C για το Humano Mykonos – Green products made with Eco Friendly materials. Προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά!