Μενού Κλείσιμο

Κατασκευή ιστοσελίδας #2 – Επιλογή και καταχώρηση Domain name

Επιλογή και καταχώρηση Domain name - ονόματος τομέα

Γιατί χρειάζομαι ένα Domain name;

Για να αποκτήσετε έναν νέο ιστότοπο στο διαδίκτυο, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε το κατάλληλο όνομα τομέα (μια διεύθυνση ιστού όπως το ToSiteMou.gr). Αυτό το όνομα τομέα είναι γνωστό ως Domain name.

Για να φαίνεστε επαγγελματίας, πρέπει να έχετε το δικό σας Domain name, αντί να έχετε έναν δωρεάν που ανήκει σε κάποιον άλλο (για παράδειγμα, yourbusiness.free-website.gr).

Τι είδους Domain name, πρέπει να επιλέξω;

Όταν επιλέγετε το Domain name σας, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

Εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο επιχείρησης, το όνομα τομέα σας πρέπει να ταιριάζει με το όνομα της εταιρείας σας. Για παράδειγμα: HEtairiaMou.gr. Εάν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε έναν προσωπικό ιστότοπο για τον εαυτό σας, τότε το ToOnomaMou.gr μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Τα ονόματα τομέων συνήθως τελειώνουν με .gr, .com, .org ή .net, αλλά πρόσφατα έχει βγει ένας μεγάλος αριθμός επεκτάσεων τομέα (το τελευταίο τμήμα της διεύθυνσης ιστού, όπως .gr, .com ή .org), και με το πέρασμα του χρόνου θα βγούν και πολλά άλλα.

Η καλύτερη συμβουλή μου; Αποφύγετε τις ασυνήθιστες επεκτάσεις και χρησιμοποιήστε τα .gr, .com, .net ή .org, εκτός εάν περιγράφουν επακριβώς τον ιστότοπό σας – και ακόμη και τότε, είναι συνήθως καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια πιο κοινή επέκταση.

Περιγραφή Domain name

Περιγραφή των τημάτων ενός Domain name

Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξω;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το Domain name σας:

  1. Είναι επώνυμο;
    Για παράδειγμα, αν δημιουργήσετε έναν ιστότοπο για την ποίηση, τότε το ToKalyteroSiteGiaPoihsh.gr δεν δείχνει να είναι πολύ καλή επιλογή: το ErastesTisPoiishs.gr ή το PoihshGiaOlous.gr δείχνουν να είναι πολύ καλύτερα. 
  2. Είναι αξέχαστο;
    Τα σύντομα, δυνατά και ξεκάθαρα ονόματα τομέα είναι πολύ πιο εύκολο να θυμάστε. Εάν το όνομα τομέα σας είναι πολύ ασαφές, πολύ μεγάλο ή γραμμένο με περίεργο τρόπο, οι επισκέπτες μπορεί να το ξεχάσουν και θα δυσκολεύονται να θυμούνται πως γράφεται. Χρειάζεται ένα μικρό και ξεκάθαρο domain, π.χ. aska.gr. Είναι μικρό και γράφεται πανεύκολα.  
  3. Είναι πιασάρικο;
    Θέλετε ένα domain που να βγαίνει από τη γλώσσα, να περιγράφει τι κάνετε εσείς (ή η επιχείρησή σας) και να κολλάει στο μυαλό. Το να βρείτε ένα ωραίο όνομα μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ενεργά domains στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Σίγουρα όμως, με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο.
Ψάχνοντας για το καλύτερο domain, θα πρέπι να κάνετε έλεγχο του αν το domain που σκεφτήκατε, είναι διαθέσιμο προς αγορά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον παρακάτω σύνδεσμο εάν ψάχνετε για domain με κατάληξη .gr.
 

Η διεύθυνση ανήκει στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Ινστιτούτο Πληροφορικής, το οποίο είναι ο επίσημος διαχειριστής του μητρώου domain names με κατάληξη .gr.

Υπάρχει ένας κανόνας που ισχύει πάντα για τα ονόματα τομέα – Domains.

Αν σας αρέσει, προτιμήστε τον.

Πως καταχωρώ ένα Domain name;

Η διαδικασία καταχώρησης ενός Domain name είναι σχετικά απλή. Εάν πρόκειται να καταχωρήσετε ένα Domain για μία προσωπική σας ιστοσελίδα, μπορείται να κάνετε αναζήτηση στην Google για καταχωρητές Domain name. Επιλέξτε κάποιον από αυτούς και προχωρήστε στην καταχώρηση.

Εμείς προτείνουμε έναν εναλλακτικό τρόπο. Στην περίπτωση που θέλετε να συνεργαστείτε με μία εταιρεία για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας ή του eShop σας, αφήστε το έργο της καταχώρησης να το διαχειριστεί η ίδια. Με αυτό τον τρόπο θα σας ζητήσει μόνο τα στοιχεία που χρειάζονται και εσείς δεν θα χρειαστεί να μπλέξετε με λεπτομέρειες. Η ASKA αναλαμβάνει την καταχώρηση του Domain name σας στην περίπτωση που συνεργαστούμε μαζί σας για την κατασκευή της ιστοσελίδας ή του eShop σας. Κατόπιν αναλαμβάνουμε να σας ενημερώνουμε κάθε φορά που χρειάζεται ενημέρωση.

Ενημερωτικά: τα Domain names με κατάληξη .gr, καταχωρούνται για δύο (2) έτη, μετά την πάροδο των οποίων χρειάζονται ενημέρωση. Για όλες τις άλλες καταλήξεις η αρχική καταχώρηση και οι ενημερώσεις, γίνονται κάθε χρόνο.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε επιλέξει το WordPress ως CMS πλατφόρμα για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας και έχετε καταλήξει και στο Domain. Πως προχωράμε παρακάτω;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Η επιλογή του πακέτου Hosting που θα φιλοξενήσει το Domain σας.
https://aska.gr/blog/kataskevi-istoselidon/epilogi-paketoy-hosting-3/

Editor: Σπύρος Κατσαντώνης

Σπύρος Κατσαντώνης
ASKA – Digital Services

Διαβάστε για την υπηρεσία Κατασκευή ιστοσελίδων της ASKA.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μας

BLOG - Τα νέα μας