Μενού Κλείσιμο

Κατασκευή ιστοσελίδας #1 – Επιλογή πλατφόρμας WordPress

Κατασκευή ιστοσελίδας #1 - Επιλογή πλατφόρμας WordPress

Βήμα 1ο: Επιλογή πλατφόρμας CMS

CMS τα αρχικά των λέξεων της φράσης Content Management System, δηλαδή Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Στην γλώσσα της κατασκευή ιστοσελίδων αναφέρεται ως πλατφόρμα. Για να μπορέσετε λοιπόν να φτιάξετε μία ιστοσελίδα θα πρέπει να επιλέξετε των κατάλληλη για την κατασκευή και αργότερα διαχείρισή της, πλατφόρμα.

Λίγα λόγια για τις πλατφόρμες

Όταν πρώτο-ξεκίνησε το Internet οι σελίδες ενός ιστότοπου κατασκευάζονταν χρησιμοποιώντας απλό κώδικα HTML. Ο κώδικας αυτός προγραμματιζόταν για κάθε μία σελίδα ξεχωριστά και οι σελίδες ήταν πιο απλές και πολύ «άγαρμπες» εικαστικά σε σχέση με τις σημερινές. Με την πάροδο του χρόνου η HTML εμπλουτίστηκε και προστέθηκε και η CSS. Με την CSS μπορούμε να κάνουμε πιό ενδιαφέρουσα μορφοποίηση του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας. Να φτιάξουμε καλύτερα τους τίτλους, να μορφοποιήσουμε τα κείμενα και τις φωτογραφίες και γενικά να πετύχουμε ομορφότερο εικαστικό αποτέλεσμα.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 2010, εμφανίστηκαν οι πρώτες πλατφόρμες CMS. Με αυτές τις πλατφόρμες η κατασκευή και η διαχείριση ενός ιστότοπου έγινε πιο απλή, χωρίς αυτό να σημαίνε ότι δεν χρειάζονται γνώσεις καθώς και κόπος για να κατασκευαστεί ένας. Πάντα μπορεί κάποιος ερασιτέχνης μετά από μεγάλη προσπάθεια να φτιάξει ένα site, όμως θα χρειαστεί πολύ χρόνο και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ώστε να προσεγγίσει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Και όπως όλοι ξέρουμε ο χρόνος είναι χρήμα, κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας τον ιστότοπό σας σας, θα χρειαστεί να πάρετε μία πρώτη σημαντική απόφαση, στην οποία θα στηριχτεί όλη η υλοποίηση. Θα πρέπει να αποφασίσετε ποιά πλατφόρμα CMS θα επιλέξετε.

Οι πιο γνωστές πλατφόρμες CMS σήμερα

Για να καταλάβετε πιο εύκολα ποιές είναι οι πιο γνωστές και δημοφιλείς πλατφόρμες σήμερα, δείτε το παρακάτω γραφικό.

Σύγκριση πλατφόρμας WordPress με διάφορες άλλες πλατφόρμες.

Όπως μπορείτε να δείτε από την πρώτη ματιά η πιο δημοφιλής πλατφόρμα είναι το WordPress. Στην ASKA έχουμε υιοθετήσει την πλατφόρμα από το 2014 και από τότε κατασκευάζουμε ιστοσελίδες μόνο σε αυτή. Η επιλογή μας, δείχνει να είναι σωστή μιας και κάθε χρόνο, το WordPress κερδίζει περισσότερο χώρο ανάμεσα στις άλλες πλατφόρμες. Και μάλιστα δεν κερδίζει απλώς χώρο. Σήμερα σχεδόν το μισό internet του πλανήτη βασίζεται σε αυτή την πλατφόρμα, ενώ στον χώρο των εταιρικών ιστοτόπων, το WordPress κατέχει ποσοστό άνω του 60%.

Όμως τι κάνει αυτή την πλατφόρμα να ξεχωρίζει από τον «ανταγωνισμό»;
Διαβάστε τα παρακάτω και θα καταλάβετε!

Γιατί να χρησιμοποίσετε το WordPress ως πλατφόρμα κατασκευής της ιστοσελίδας σας;

 • Είναι δωρεάν (δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα) και είναι ανοιχτού κώδικα
  Το WordPress δεν χρειάζεται να το αγοράσετε. Παρέχεται δωρεάν από τους παρόχους Web hosting (τώρα πλέον παρέχεται στο πακέτο της  υπηρεσίας που θα εκπέμπει το site σας στο internet). Δωρεάν επίσης παρέχονται και οι ανανεώσεις του. Οι ανανεώσεις του WordPress είναι αρκετές μέσα σε ένα χρόνο και πάντα κάτι διορθώνουν, βελτιώνουν, τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από πλευράς ασφαλείας. Κατασκευάζεται από developers (κατασκευαστές ιστότοπων και προγραμματιστές) οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη αγορά και βλέπουν προς τα που πάνε τα πράγματα στον τομέα των ιστοσελίδων. Το WordPress παρέχει μία σειρά από πολύ όμορφα Themes (στησίματα σελίδων) και plugins (προγράμματα που βελτιώνουν τις αρχικές δυνατότητές του). Πολλά από αυτά είναι εντελώς δωρεάν, ενώ άλλα διαθέτουν μία δωρεάν έκδοσή τους με βασική λειτουργικότητα ενώ για τις πλήρεις δυνατότητές τους χρεώνουν ως επί το πλείστον μία χαμηλή χρέωση.


 • Το WordPress είναι παραετροποιήσιμο και φιλικό προς τον χρήστη
  Η χρήση του WordPress είναι η πιο εύκολη σε σχέση με άλλα CMS. Γενικά η καμπύλη εκμάθισής του είναι η πιο μικρή. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα μπορείτε από μόνοι σας είτε να φτιάξετε μία βασική ιστοσελίδα είτε να είστε σε θέση να ενημερώσετε το περιεχόμενό της.
  Σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε από μία προσωπική σελίδα, μέχρι μία επαγγελματική για την προώθηση της επιχείρησής σας, με χρήση τίτλων, κειμένων, φωτογραφιών, φορμών επικοινωνίας, γκαλερί φωτογραφιών, γκαλερί βίντεο και πάρα μα πάρα πολλά άλλα.


 • Η ιστοσελίδα σας θα είναι responsive, δηλαδή θα εμφανίζεται όμορφα τόσο σε υπολογιστές όσο και σε tablets ή κινητά τηλέφωνα
  Για αυτό θα κουραστείτε πολύ λίγο, καθώς το responsive υποστηρίζεται εξ αρχής από το WordPress και τα themes που κυκλοφορούν για αυτό. Βεβαίως για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα θα είναι καλή η βοήθεια κάποιου ειδικού.
 • Υπάρχει άπειρη βοήθεια που μπορείτε να βρείτε μέσω Google και Youtube σε κάθε απορία που μπορεί να έχετε
  Με τόσους ανθρώπους ερασιτέχνες και επαγγελματίες να χρησιμοποιούν το WordPress δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε και να μην βρείτε, τουλάχιστον μία λύση για αυτό. Στην ASKA πάντα βοηθάμε σε αυτόν τον τομέα.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός από το WordPress;

 • Drupal
  Είναι μία δυναμική πλατφόρμα η οποία είναι διαδεδομένη ανάμεσα στους έμπειρους προγραμματιστές. Η καμπύλη εκμάθισής της όμως δεν την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή για ερασιτέχνες και χρήστε χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.
 • Joomla
  Μοιάζει με το WordPress και αποτελεί μία πολύ καλή πλατφόρμα CMS. Ξεχωρίζει όμως στο πολύ σημαντικό γεγονός ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι εξικοιωμένοι ως ένα βαθμός (μεγαλύτερο ή μικρότερο) με την γραφή κώδικα προγραμματισμού, έτσι ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Επίσης το περιβάλλον εργασίας είναι λίγο δύσκολο στην κατανόησή του (χωρίς όμως να υστερεί στα βασικά).
 • Wix 
  Το Wix είναι ένας εξαιρετικά εύκολος τη χρήση website builder (κατασκευαστής ιστότοπων) όμως δεν είναι δωρεάν και στοχεύει περισσότερο σε μικρά sites. Η μελλοντική μεταφορά του site σας σε μία άλλη πλατφόρμα είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, συνεπώς θα πρέπει να φτιάξετε το site σας από την αρχή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καό, μιας και στο μέλλον θα έχετε περισσότερες γνώσεις και θα έχετε κατασταλάξει στο τι θέλετε να πετύχετε, δεν παύει όμως να είναι ένα extra κόστος.
Εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν και πολλές άλλες λύσεις. Άλλες πλατφόρμες αλλά και custom λύσεις. Με τον όρο custom αναφερόμαστε στη διαδικασία όπου κατασκευάζεται μία ιστοσελίδα ή ένα eShop, χωρίς να βασίζεται σε κάποια πλατφόρμα. Όλη η υλοποίηση βασίζεται κυρίως σε προγραμματισμό. Αυτές οι λύσεις αφορούν περισσότερο υλοποιήσεις με ειδικές ανάγκες και τεχνικά χαρακτηριστικά. Το μόνο “πρόβλημα” με αυτές τις υλοποιήσεις, είναι ότι γίνονται από εταιρείες από τις οποίες (αν για κάποιο λόγο αποφασίσετε μελλοντικά ότι θέλετε να διακόψετε τη συνεργασία σας) θα είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να το πράξετε και αν τελικά το καταφέρετε, το κόστος  θα είναι πολύ μεγάλο, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε επιλέξει το WordPress ως CMS πλατφόρμα για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας. Και τώρα πως προχωράτε;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Η επιλογή του domain name σας. Της διεύθυνσης δηλαδή που θα έχει η ιστοσελίδα σας στον internet. Διαβάστε περισσότερα στο επόμενο άρθρο μας…

Επιλογή όνομα τομέα – Domain name.

Editor: Σπύρος Κατσαντώνης

Σπύρος Κατσαντώνης
ASKA – Digital Services

Διαβάστε για την υπηρεσία Κατασκευή ιστοσελίδων της ASKA.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μας

BLOG - Τα νέα μας